Zit jij mentaal al aan jouw uiterste houdbaarheidsdatum?
Zit jij mentaal al aan jouw uiterste houdbaarheidsdatum?

Zit jij mentaal al aan jouw uiterste houdbaarheidsdatum?

Is jouw stress of burn-out al kortingwaardig?
Niet, dan nog even doorgaan voor de meeste korting

Net zoals aan voedsel en vlees zit aan jouw vlees ook een bepaalde houdbaarheidsdatum wist je dat? Ik denk dat je het wel weet, alleen zit er geen etiket op die conform alle richtlijnen aangeeft tot wanneer of welke uiterste houdbaarheidsdatum je hebt.

Kijk, een stuk vlees begint op een gegeven moment wel een extreem aparte geur te krijgen en als je dan nog even wacht, dan krioelen er in no time van die witte bewegende wezentjes. Een soort teken van ‘ik ben niet meer te vreten hoor.’ Net als een ei waarvan je niet meer weet of deze nog oke is. Dit kan je dan testen door het ei in water te leggen en als het gaat drijven dan is het ei rot, aldus mijn oma.

Uiterste houdbaarheidsdatum

Nu kan je aan de mens niet echt zien of die houdbaarheidsdatum al in aantocht is of de datum al ver overschreden is. De mens begint bij een beetje goede hygiëne niet zo snel extreem te ruiken, laat staan dat er bewegende wezentjes zichtbaar zijn. En ons menssoort moet juist drijven in water dus dat is ook geen goede indicatie voor een ophanden zijnde rottingsproces.

En toch is ons lichaam perfect in staat om aan te geven dat de rot er aan zit te komen.

Zoals een beurse plek op een appel ons ook al een signaal geeft dat je beter om dat plekje heen kan knagen, zo zegt ons lichaam ook dat die beurse plek er al zit. Zeg maar de al bruin wordende sla in een doorzichtige zak met een 35% sticker er op, waarbij de bruine kleur aangeeft dat 35% korting niet opweegt tegen de ellende die het wél eten ervan kan veroorzaken. Niet doen dus.

35% voordeel bij stress

Maar is die beurse plek of die bruine sla niet net zoiets als het slecht slapen ‘s nachts, de hoofdpijnen die van af en toe naar dagelijks gaan en die schouder die toch af en toe vervelend begint te doen. Tekenen dat je echt tegen je houdbaarheidsdatum zit.

Stress mag je dat ook noemen. Alleen dan aanhoudende stress waarbij de symptomen verergeren en zelfs uitbreiden als je er niets aan doet en dat wil je niet geloof me. Je zit niet te wachten op een burn-out toch want dan ben je écht definitief over de datum heen en ben je rijp voor de afvalbak. Laat het niet zover komen. Zorg er voor dat je lekker houdbaar blijft.

Jouw lichaam en geest zullen blij met je zijn net als jouw werkgever en je familie.

Toch klachten, bespreek het eens met jouw bedrijfsarts of huisarts. Ook een psycholoog of een (stress/burn-out) coach kan je hier prima mee helpen. Je kan hier lezen hoe je een burn-out kan herkennen.

Gewoon doen want het rondlopen met een 35% sticker op je voorhoofd is ook geen gezicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *