Intens Coaching
Burn-out herkennen

Burn-out herkennen

Een Burn-out
Wat krijgen we nou!!

Zoals bij de pagina burn-out al aangegeven, wordt een burn-out pas officieel als een huisarts, psycholoog of bedrijfsarts jou de bekende officiële burn-out status geeft. Vermoed je dus een burn-out, maak dan een afspraak bij jouw huisarts. Vanzelfsprekend kan je ook eerst een afspraak maken met mij want burn-out of geen burn-out, er moet iets gedaan worden aan jouw huidige situatie.

En daar zit je dan…met je burn-out.. Wat nu? Ja rustig aan doen zij de huisarts, maar hoe dan en wat dan. En hoe kan het dat ik deze burn-out niet aan zag komen….er was niets aan de hand. Maar was dat ook zo. Was er echt niets aan de hand of heb je al die signalen die jouw lichaam gaf gewoon in de wind geslagen.
Mijn mening: Je hebt ze gewoon in de wind geslagen of niet onderkend, om welke reden dan ook.

“Een burn-out onderkennen is al een eerste stap..

De vraag is alleen waarom je ze in de wind geslagen hebt en laat dat nu ook één van de onderwerpen zijn waar we mee aan de slag gaan tijdens de coaching. Er zit iets in je waardoor je geen nee kon zeggen en dus maar door bleef gaan..in je hoofd. En als je nu toch al zo ver van je gevoel af bent gedwaald dan MOET je daar echt iets mee doen. Je wilt liever niet dat jouw burn-out een langdurige geschiedenis gaat worden. Bovendien stijgt het risico op herhaling en dus weer langdurige uitval.
Lastig voor jouw werkgever en jouw privé omgeving, maar denk er eens aan hoe destructief dat voor jou en jouw leven zal zijn. Dat wil je niet!

“Als slapen waken wordt dan is er iets aan de hand..”

“Nu ik terugkijk was één van de eerste dingen die een waarschuwing zouden kunnen zijn dat ik slecht sliep en constant aan het piekeren was. Het werk liet me niet meer los. Ook had ik vaker hoofdpijn en zelfs buikpijn”, aldus een coachee.

“Als piekeren een soort van tweede natuur wordt…”

Ook de factor stress zal je niet vreemd in de oren klinken. Druk druk druk…de hele dag door en het liefst ook nog in de avond, het weekend en voor je het weet is het alweer maandag en dan moet er ook weer van alles. Normaal zou een mens dit wel een tijdje kunnen hanteren als er een compensatie is voor al die druk druk druk en stress. Maar als de ‘leuke’ dingen…noem naar een vriendin gaan, naar de kroeg, een biosje pakken of zelfs sex langzaam aan van de radar verdwijnen, dan is er iets niet in de haak en wordt het tijd om aan de bel te trekken zodat je jezelf nog kan redden van een mega burn-out en een lijdzaam leven.
Dan maak je snel een afspraak met mij..beter op tijd erbij zijn dan te laat.

 “Lichaam en geest zijn één..”

Maar wat als jouw geest niet luistert naar jouw lichaam!
Nou dan is het heel simpel: dan gaat jouw lichaam jouw laksheid afstraffen en flink ook. Van de ene op de andere dag zegt jouw lijf: “Ik ben er klaar mee. Jij luistert niet naar jouw gevoel en je luistert niet naar mij als lichaam dus ik kap er gewoon mee…want wie niet wil luisteren die moet het maar voelen.”

En zo geschiedde. Dat kleine beetje energie dat nog in je zat is op. Je had nog wel zo dapper de spaarstand aangezet zodat je nog wat langer door kon gaan net als met je mobiel, maar uiteindelijk komt er een rode melding in je scherm ‘Batterij niveau 10%, 8%, 5%’ Je kan geen updates meer doen zelfs want dan moet je boven de 50% zitten en je schermverlichting gaat van helder naar bijna niet meer te lezen…
Jouw mobiel kapt er gewoon mee en zo doet jouw lijf dat ook.
Je klapt in één keer neer….bekijk het maar zegt het lijf…ik stop er mee.

En hoe hard het ook klinkt; het is maar goed dat jouw lijf dit doet. Je hebt ook geen andere keuze meer. Sommige mensen storten letterlijk en figuurlijk ter aarde. Het lampje gaat uit.

Dan maar ziek melden en een paar dagen rust dan komt het wel weer goed…maar ook hier helaas pindakaas. Het wordt tijd voor een rigoureuze aanpak. Het wordt tijd dat je mij als coach inschakelt want er moet echt iets radicaal veranderen bij jou. Tijd voor actie.

“In je bed blijven liggen en hopen dat het over gaat is een wens die niet uit gaat komen…”

Hieronder vind je nog een aantal klachten die typerend zijn voor een burn-out.
Hoeveel herken je er bij jezelf of bij een ander?

Klik voor een grote afbeelding

Gerrit-Jan Achterhuis

No Nonsense coach bij Persoonlijk Leiderschap | Expertise bij burn-out/stress en loopbaan vraagstukken.

Burn-out coach
Loopbaan coach
Provocatief coach

info@intenscoaching.nl
Telf: +31657425074